Plutselig elsker barna fisk! Fått med deg matlagningskurset som kan snu opp ned på middagen?

Publisert
4/11/2022
Contributors
Full name
Job title, Company name
Full name
Job title, Company name
Full name
Job title, Company name
Missa inga nyheter
By subscribing you agree to with our Privacy Policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Sliter du med barn som bare vil ha pasta og pizza til middag? Eller som ikke liker grønnsaker og fisk — stressende middagssituasjoner generelt? Det gjorde trebarnsfar Mano Rashidi, og løsningen? Det ble et matlagingskurs litt utenom det vanlige.

– Forskning1 viser at det å involvere barna i matlagingen gjør dem mer tilbøyelige for å teste og smake på nye retter. Vi er overbevist om at å lære barn å lage mat fra bunn er utrolig viktig, og at middagene slik blir mer varierte og næringsrike, sier Rashidi. Sammen med Silje Rosness Dahle driver han Chew, som er et digitalt matlagingskurs for barn.


– Vi startet kurset etter eget behov. Vi vet jo alle hvor viktig det er med et variert kosthold, samtidig som vi beveger oss i en verden med ultraprosesserte produkter overalt. De virker jo ofte fristende for barna og det blir mye "nei" og negative opplevelser for å få i dem sunn og variert mat.

DETTE ER CHEW

  • Et nettbasert matlagingskurs for barn mellom 6 og 14 år.
  • Du får tilgang på 33 videoleksjoner fordelt på 8 nivåer.
  • For å sikre læring tas det i bruk quizer og andre morsomme elementer hentet fra gaming.
  • Læremester er kjendiskokk Christer Rødseth. Christer lærer barna nøye utvalgte retter med fokus på smak, næringsinnhold og å spise variert.
  • Med seg på laget har også Chew ernæringsfysiolog Rose Linn Bø Arntzen.
  • Noe av det første barna lærer er sikkerhet og hygiene.
  • Formålet er først og fremst å skape matglede og mestringsfølelse! Men også å gjøre barna mer delaktige og aktive i eget kosthold.
Natural foods, Leaf vegetable, Smile, Food, Tableware, Plant, Ingredient, Recipe, Plate, Table

– CHEW HAR KNYTTET OSS MER SAMMEN.

En av de som har testet Chew, er Matheo Alexander Cachago Melsether (12). Sammen med mamma Silje Melsether forteller han at kurset har hatt stor innvirkning på mathverdagen.

– Etter at de begynte med Chew har barna også blitt tryggere, mer selvstendige på kjøkkenet, og er ikke redde for å prøve ut nye retter! Jeg synes også det er lettere å la dem slippe til, sier Silje, mens Matheo legger til:


– Det beste med Chew er å lage mat. Vi lager mat vi aldri har smakt før. For eksempel panert torsk, det skal vi lage igjen! Det var veldig godt. Ellers er pizza og sushi det beste vi har laget til nå. Det er også morsomt fordi vi har blitt flinkere til å lage mat og vet at vi får det til. Familien forteller at de har begynt å lage flere av middagene selv — og at de har blitt inspirert til å bruke kursingrediensene også i andre retter.


– Og så er det veldig gøy at man får poeng for matlagingen! Sier Matheo.

Recipe, Organism, Font, Tableware, Food
Font, Screenshot

For du leste riktig: Man får poeng for matlagingen. Nysgjerrig på hvordan? Sjekk ut videoen lengre ned i saken, da vel!


Men det er ikke bare matlagingen som gleder Matheo, for han har kurset også blitt noe sosialt. Sammen med fire andre barn utgjør han nemlig “Langhuskokkene”. Dette er fem barn som går i 7. klasse på Bøleråsen skole. Barna møtes jevnlig for å lage middag, og veilederen deres? Han er selvfølgelig ingen ringere enn TV- og kjendiskokk Christer Rødseth.


Pssst! Visste du at rettene i Chew lages fra bunn av, at barna introduseres for en rekke råvarer de kanskje ikke har vært så lystne på før? Vi snakker fisk, grønnsaker—rett og slett god, variert og sunn hverdagskost!

Food, Tableware, Table, Shirt, Sharing, Cuisine, Cooking, T-shirt, Plate

HVA ER SÅ UNIKT MED CHEW?

– Vi ser at mange oppskriftssider for barn fokuserer mye på cupcakes, vafler eller pannekaker ... Vårt ønske var heller at alle barn skal få et sunnere forhold til ordentlig mat, sier Rashidi og forklarer at de derfor har laget et kurs som motiverer barna gjennom en reise hvor de avanserer i teknikker og retter.


– Og på denne måten sikrer progresjon og at barna utvider forholdet til flere typer mat.


– Et barn hadde kanskje ikke valgt selv å lage panert torsk eller laks teriyaki til middag, men fordi det er en del av programmet og de må gjennom dette steget, lærer de å like noe nytt. Dessuten får barna ansvar, og vi kan nesten garantere at de vil oppleve enorm mestring, stolthet - og ikke minst, ekte matglede!

Smile, Food, Happy, Plant, Table

Pssst! Tjenesten er abonnementsbasert og Chew har en pågående kampanje nå! Du betaler kun 89,- i måneden eller 899,- for et helt år! (Fullpris 149- i måneden og 1499,- for 12 måneder).

– KNYTTET OSS LITT EKSTRA SAMMEN

Matheo trekker dessuten frem et annet hyggelig aspekt, for han er nemlig det sosiale også blitt en viktig del av Chew.


Chew har knyttet oss “Langhuskokkene” litt ekstra sammen, sier han, mens mamma tilføyer: —Til neste år begynner barna på ungdomsskolen, og de kommer kanskje ikke i samme klasse, men de vil fortsatt møtes for å lage mat. Hun trekker også frem andre positive sider ved kurset.


– Jeg liker at det er lærerikt, for eksempel at man lærer å holde kniver riktig, og at det er fokus på at et rent kjøkken er et lykkelig kjøkken. I tillegg er dette noe barna gleder seg til. De har stor glede av både å lage mat sammen, og spise den etterpå!


Fines herbes, Leaf vegetable, Food, Ingredient, Recipe, Tableware

– Rettene som lages er jo næringsrike, på mange måter sunne måltider—  tilsynelatende mat som barn ofte er skeptiske til. Har du opplevd at barna ikke liker maten?


Nei, tvert imot opplever jeg at de synes maten er supergod!


Vil dere da anbefale Chew til andre?


– Ja, absolutt, og det er av mange grunner. Det viktigste er kanskje at det er gøy å lære om mat, at det er godt å spise god mat, og fint å lære seg å lage den, avslutter mamma Silje.


Nysgjerrig på Chew? Sjekk det ut her!

Visste du at forskning tyder på at barn som lærer å lage mat også drar nytte av det på andre måter? De skal blant annet ha høyere sannsynlighet for å:

  • Spise sunt og variert.
  • Bidra i familien.
  • Lære om planlegging og å ta valg.
  • Utvikle en livsferdighet.
  • Få en utvidet forståelse av matematikk.
  • Få økt selvtilliten.
  • Utforske kreativiteten deres.

Kilde: https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-016-0446-y

1 https://www.oslomet.no/forskning/forskningsnyheter/ta-barna-med-pa-matlagingen